Αντισηπτικά και παιδιά

Στην προσπάθεια μας να τηρήσουμε όλους τους κανόνες υγιεινής και να μειώσουμε την εξάπλωση του SARS-COV-2 έχουμε αυξήσει δραματικά τη χρήση αντισηπτικών. Τα αντισηπτικά που χρησιμοποιούμε για τα χέρια μας συνήθως περιέχουν οινόπνευμα σε διάφορες πυκνότητες . Μελέτες σε προηγούμενους SARS ιούς έχουν δείξει πως τα αποτελεσματικότερα απολυμαντικά χεριών έχουν αλκοόλη σε περιεκτικότητα γύρω στο 70%.

Όμως η συχνή χρήση αλκοολούχων αντισηπτικών μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία, ειδικά με την εφαρμογή κακής ποιότητας αντισηπτικών, αλλά ακόμη και δερματίτιδα εξ επαφής. Μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα που περιλαμβάνουν την ξηρότητα, ερεθισμό ,κνησμό, σκασίματα και ρωγμές στο δέρμα και σε σοβαρότερες περιπτώσεις αιμορραγία και πόνο. Σπανιότερα μπορεί να προκληθεί αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.

Στους μικρούς μας φίλους, το πρόβλημα μπορεί να είναι εντονότερο καθώς το παιδικό δέρμα είναι ιδίαιτερα ευαίσθητο και βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα παιδιά που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα καθώς οι επαναλαμβανόμενοι ερεθισμοί του δέρματος προκαλούν εντονότερη ξηροδερμία, κνήσμο και αυξημενες πιθανότητες αποικισμού μικροβίων.

Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε πως το πλύσιμο των χεριών με απλό σαπούνι και χλιαρό νερό μπορεί επίσης να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα ως μέθοδος αποφυγής και διασποράς των μικροβίων. Το σημαντικότερο είναι πως η μέθοδος αυτή δεν προκαλεί συνήθως αλλεργικές δερματίτιδες (εκτός αν το πλύσιμο με το νερό γίνεται πολλές φορές την ημέρα), είναι σύντομη και μπορούμε πολύ εύκολα να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας.

 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

-‘Οσο είμαστε στο σπίτι, μάθετε τα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια τους με χλιαρό νερό και σαπούνι και μειώστε τη χρήση αντισηπτικών.

-Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να διαρκεί 20 δευτερόλεπτα (κατά μέσο τα πλένουμε 6) Ένας πολύ απλός τρόπος να μετρήσουν το χρόνο είναι να τραγουδήσουν το αγαπημένο “Happy birthday”.

-Προσοχή, υπάρχουν αντιμικροβιακά σαπούνια που περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες όπως το triclosan το οποίο έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Δεν υπάρχουν τεκμήρια στη βιβλιογραφία πως η χρήση τέτοιων προϊόντων έναντι των κοινών απλών σαπουνιών. Μπορεί να δημιουργούν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας, αλλά η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεται να εκθέτουμε την οικογένειά μας σε χημικές ουσίες.

-Εφαρμόστε στο δέρμα σας κρέμες που προσφέρουν ισχυρή ενυδατική δράση πχ κρέμες με ουρία με σκοπό την αποκατάσταση του δερματικού φραγμού.