Μπορεί η λοίμωξη COVID-19 να επηρεάσει τα μαλλιά μας;

Υπάρχουν δεκάδες αναφορές στη βιβλιογραφία σχετικά με αυξημένη τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο υγιών ατόμων όσο κι ατόμων που έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Κάθε τρίχα διανύει έναν κύκλο ζωής που περιλαμβάνει τις εξής φάσεις

1. Αναγέννηση: Φάση ανάπτυξης της τρίχας που διαρκεί περίπου 4 χρόνια.
2. Καταγένεση: Διαρκεί 2-3 εβδομάδες και η τρίχα προετοιμάζεται να πέσει από το τριχωτό της κεφαλής.
3. Τελογένεση: Φάση όπου η τρίχα πέφτει από τη ρίζα της και διαρκεί περίπου 1-3 μήνες

Φυσικά, οι τρίχες δεν βρίσκονται όλες ταυτόχρονα στην ίδια φάση. Σε ένα φυσιολογικό τριχωτό, το 85-90% βρίσκεται στη φάση της αναγέννησης ενώ το 10-15% στη φάση της τελογένεσης. Ένα φυσιολογικό άτομο αναμένεται να χάνει ~100 τρίχες την ημέρα.

Στρεσογόνες καταστάσεις όπως αυτή που βιώνουμε μπορούν να είναι καταλυτικοί παράγοντες ώστε να μεταβληθεί ο παραπάνω κύκλος ανάπτυξης της τρίχας. Ο οργανισμός βιώνει ένα πρωτόγνωρο σοκ και περισσότερες τρίχες μπαίνουν στη φάση της τελογένεσης, ένα φαινόμενο που ονομάζεται διάχυτη αλωπεκία. Η αραίωση παρατηρείται περίπου 3 μήνες μετά τη βίωση του έντονου στρεσογόνου παράγοντα. Το άτομο μπορεί να χάνει περισσότερες από 300 τρίχες σε αυτό το διάστημα.

Η διάχυτη αλωπεκία είναι αναστρέψιμη στις περισσότερες περιπτώσεις και σε λίγους μήνες αναμένεται να έχει αποκατασταθεί η αραίωση του τριχωτού. Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας ώστε να προσδιοριστεί ο εκλυτικός παράγοντας της απώλειας τριχών. Στην περίπτωση που η έκφυση νέων τριχών δεν είναι ικανοποιητική, στη Dermaclinic εφαρμόζουμε εξατομικευμένες θεραπείες που περιλαμβάνουν τη χρήση μινοξιδίλης, την αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες ή την εφαρμογή ενέσιμων εμφυτεύματων.